ПОЛЗИ ОТ АКВАРИУМ У ДОМА

В стресови моменти домашният аквариум може да бъде от полза. Прочетете, за да научите за 6-те най-големи ползи за здравето от това да имаме аквариум в дома си.

Не е тайна, че притежаването на домашен любимец има измерими ползи за вашето здраве, но тези предимства обикновено са свързани с традиционни домашни любимци като кучета и котки. Има причина лекарските кабинети и здравните клиники по целия свят имат аквариуми. Вашият аквариум може да бъде също толкова полезен за вашето здраве, както и семейното куче. Ето какво трябва да знаете.

Топ 6 ползи за здравето

Въпреки че котките и кучетата се разглеждат като типични домашни любимци, Национално проучване на собствениците на домашни любимци от 2019 г. показва, че аквариумните риби се отглеждат като домашни любимци в над 13 милиона американски домове. Това ги прави третият най-популярен тип домашни любимци, след кучета и котки, разбира се. Поддържането на аквариум е голяма отговорност, но има своите предимства.

 

  1. Намалени нива на стрес.

Трудно е да се чувстваш стресиран, когато гледаш красив аквариум у дома. Просто има нещо успокояващо в това, което действа на вас и околните. Това е  причината да виждате  аквариуми в условия на стрес, както в офиси, болници, ресторанти и много обществени места. Контролирането на нивото на стрес е много важно за цялостното ви здраве и благосъстояние. Не само прекарването на времето около аквариума ви помага да се успокоите, но и рутината, която следвате, за да се грижите за него.

  1. Подобрява качеството на съня.

Добрият сън е ключът към дългосрочното здраве. Сънят е начинът, по който тялото ви се зарежда и възстановява – също така дава време на мозъка ви да консолидира паметта и да изгради нови връзки. За много хора сънят не е лесен. Гледането на аквариума ви преди лягане може да ви помогне да успокоите тялото и ума си достатъчно, за да заспите, спестявайки ви време. Ако вашият аквариум е в стаята, в която спите, той може също така да осигури някакъв приятен шум, който да ви помогне да заспите.

  1. Понижено кръвно налягане и пулс.

Когато почувствате по-малко стрес и получите повече сън, тялото ви ще се чувства и функционира по-добре. Освен това обаче наличието на аквариум всъщност може да подобри здравето на сърцето ви. Гледането на аквариум може да забави сърдечната честота и да понижи кръвното налягане. Според едно проучване, гледането на празен аквариум намалява сърдечната честота с 3%, докато аквариум с обитатели дава 7% намаление. Ако се борите с високо кръвно налягане или други здравословни проблеми със сърцето, наличието на аквариум в дома ви може да ви помогне изключително много.

  1. Понижава болка и безпокойство.

Гледането на аквариум е почти хипнотично. Не само пулсът ви се забавя, кръвното ви налягане се нормализира, но може да откриете, че стресът и притеснението ви също намаляват. Доказано е, че наличието на аквариум намалява тревожността и болката при стоматологични пациенти. Според научен доклад наличието на аквариум в чакалнята намалява болката, усещана по време на стоматологични процедури, както и количеството болкоуспокояващи, необходими след това.

  1. Подобрен фокус и креативност.

Наличието на аквариум може да успокои тялото и ума ви, освобождавайки ви от стреса и безпокойството, които може да ви подтискат. Наличието на аквариум с рибки на вашето работно място всъщност може да подобри фокуса ви и да повиши креативността, като ви помогне да увеличите максимално производителността си. Визуалната стимулация наедин красив и активен аквариум може да има и терапевтични ефекти, давайки на ума ви нещо друго, върху което да се съсредоточите за няколко минути, докато работите по даден проблем.

  1. Успокояващ ефект за деца и пациенти с Алцхаймер.

Въпреки че аквариумите осигуряват визуална стимулация, която може да повиши фокуса и креативността ви, те също могат да имат много успокояващ ефект. Тази конкретна полза се наблюдава при деца с разстройства, с хиперактивност, както и пациенти с Алцхаймер. В едно проучване, проведено в университета Пърдю, наличието на аквариум у дома подобрява настроението, бдителността и апетита при пациентите с Алцхаймер, като същевременно намалява агресивното поведение. Децата, които се борят с поведенчески проблеми, могат да намерят успокоение в  аквариума. Това може да подобри концентрацията и съня, две неща, които от своя страна могат да повишат успеваемостта в училище.

Ползите за здравето от аквариумите се простират отвъд обикновения аквариум у дома. Проучванията показват, че прекарването на време в обществени аквариуми може да подобри както физическото, така и психическото благосъстояние. Първият контролиран експеримент, тестващ въздействието на аквариума върху сърдечната честота и кръвното налягане, е проведен през 2015 г. Изследваните лица са се отпуснали, дори когато са гледали празен резервоар и ползите за здравето са се увеличили с въвеждането на повече аквариумни рибки.

Добавете коментар

Copyright © 2020 Изработка на сайт Лоял Консулт Уеб

0
    0
    Вашата количка
    Количката е празнаВръщане към магазина