Новини

Амановата скарида: Ефективният чистач на аквариуми

В света на акваристиката амановата скарида (Plesionika narval) се отличава не само с красотата си, но и със своята полезна роля като ефективен чистач на аквариуми. Тази малка и изискана скарида играе важна роля в поддържането на чистотата и баланса в аквариумната среда, което я прави предпочитан избор за акваристите.

Амановата скарида е известна със своята способност да почиства аквариума от остатъци от храна, растителни материали и други органични вещества. Тя е прекрасен почистващ агент, който се храни с червеи, хидроиди, дребни водорасли и останки от храна, които се натрупват на дъното и в различните участъци на аквариума.

Способността на амановата скарида да почиства аквариума не само поддържа естетиката на водната среда, но и спомага за поддържането на качеството на водата. Като консумира органичните отпадъци, тя помага да се намалят нивата на амония и нитрати във водата, които могат да бъдат вредни за рибите и другите организми в аквариума. Това допринася за постигането на по-здрава и устойчива аквариумна среда.

В допълнение, амановата скарида може да играе и ролята на “чистач на стъклото” в аквариума. Тя се катери по стъклото и почиства налепите и водораслите, които могат да се образуват на повърхностите. Това помага да се поддържа ясна и прозрачна гледка в аквариума и позволява на акваристите да наслаждават на красивият пейзаж и аквариумния живот без пречки.

За да се осигури оптималната грижа и полза от амановата скарида като чистач на аквариума, е важно да се подсигури подходяща хранителна база. Амановите скариди могат да се хранят със сухи или замразени храни, предназначени специално за тях, както и с натурални хранителни източници като водорасли, растения и органични отпадъци от храната на другите риби в аквариума.

Важно е да се отбележи, че при добавянето на аманови скариди към аквариума, трябва да се осигури подходящо пространство за тяхно движение и скривалища. Амановите скариди са активни същества и имат нужда от достатъчно място за изследване на аквариума и убежища, където да се крият при нужда.

Тази скарида е ценна добавка към аквариумната общност и носи полза не само за акваристите, но и за самата водна среда. Тя предлага естетическо удоволствие, поддържа чистотата на аквариума и помага за поддържането на оптималните условия за другите риби и организми в аквариума. Съчетаването на амановите скариди с внимателно балансирана грижа и правилна храна може да създаде хармонична и здравословна аквариумна среда, която ще се радвате да наблюдавате.

Необходимо е да се контролира съдържанието на амоняк, мед и тежки метали във водата, тъй като това води до разрушаване на черупката. Затова филтрирането и аерирането на водата е много важно. Амано се движат срещу потока, създаден от филтъра, точно както се държат в природата. Експертите препоръчват да се поддържат следните хидрохимични характеристики на водата в аквариума:

температура от +23-27° C;
киселинност от 7-7,5 pH;
твърдост от 2-20° dH.
Подобно на другите обитатели на аквариума, те не толерира резки промени в условията на живот. Необходимо е да се подменят около 20% от водата на всеки седем дни.

Външен вид

Те са едни от по-големите „скариди джуджета“ и могат да растат до 5 см. Въпреки това, когато ги купувате, те обикновено ще бъдат с дължина под 2 см. Лесно се разпознават по голямото им прозрачно/сивкаво тяло. Ще видите дълга линия от червени/кафяви или сини/сиви точки, минаващи по дължината на тялото им; така определяте пола им. Оцветяването на тези точки може да варира значително в зависимост от храната им. Скаридите, обилно хранени с водорасли и други зеленчуци, ще имат зелен оттенък на точките си. Ще забележите също, че опашката им (Uropod) е полупрозрачна.

Определяне на пола

Всъщност е много лесно да се установи разликата между мъжки и женски скариди амано. Първо, женските са по-големи от мъжките. Второ, можете да погледнете точките на техния екзоскелет. Точките при женските ще бъдат дълги тирета, докато при мъжките те ще бъдат равномерно разположени точки. И накрая, женските ще имат седло (т.е. гнездо за яйца) под корема си, където съхраняват яйцата си.

Грижа за скариди Amano

Amano Shrimp са едни от най-трудните и най-малко взискателни индивиди в хобито на сладководния аквариум. Те могат да се живеят сами или смесени с чери скариди. За щастие, поради издръжливия си характер, те не изискват много специализирани грижи. Едно от най-големите неща, на които трябва да обърнете внимание, е медта. Избягвайте да добавяте мед в аквариума, тъй като това е силно вредно за всички безгръбначни.

Те също така са изненадващо устойчиви на пикове на амоняк; все пак, ако е възможно, избягвайте бързи спадове на pH или температура. Трябва да им обърнете специално внимание, когато се линеят; това е моментът, когато те са най-уязвими. Трябва да очаквате да линеят ежемесечно, ако са добре нахранени и се чувстват сигурни.

Продължителност на живота на скаридите Амано

Когато се отглеждат в аквариум, те живеят между 2-3 години. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *