Новини

Научете повече за аквариумните субстрати

Научете повече за аквариумните субстрати

Подходящият субстрат е от съществено значение за красив аквариум

Въпреки че говорим за водни растения, растенията не усвояват хранителни вещества само и изключително чрез листата си. От съществено значение е да използвате правилния субстрат, почва, среда за здравословно развитие.

Растенията предпочитат проветриви и леки субстрати, което улеснява достъпа на кислород до корените поради постоянното движение на водата. При чакъл или пясък това работи по-малко ефективно. Активните почви осигуряват непрекъснат източник на хранителни вещества за растенията и помагат за оптимизиране на водните параметри.

Почвите също така омекотяват водата, понижават pH параметъра на водата и съхраняват хранителни вещества.

Кога да го използвам? Кога се препоръчва активна почва?

Използваме го най-вече, когато засаждаме направо в почвата. Богатите на хранителни вещества субстрати без засаждане са по-голям проблем поради освободените и неизползвани хранителни вещества.

Почви за аквариум на нашия уебсайт: щракнете тук за повече

Има ли нужда от субстрат, ако използвате активна почва? Какви са причините да го използвате?

Допълнителният субстрат под почвата е необходим, защото те обикновено съдържат повече хранителни вещества от активните почви и осигуряват тези хранителни вещества на нашите растения за няколко месеца. Хранителните вещества, освободени от субстрата, се съхраняват в покривните слоеве, така че не намаляваме ефективността им със смяна на водата.

Какво друго можем да използваме, когато не е необходим субстрат?

В случаите, когато нашите растения са предимно плаващи, вързани за камък или дървета, активната почва не е необходима. В този случай обикновеният декоративен пясък или грунд също е идеален избор за нашето оформление.

Поддържане и грижа

Трябва да се грижим за почвите. Глинените почви се нуждаят от редовно почистване; пясъкът трябва да се сифонира или измива от време на време. Корените и мангровите дървета осигуряват хранителни вещества след изчерпване на субстратите.

Пясъкът и чакълът траят вечно, но глинестите почви също могат да се използват с години при правилна поддръжка. Въпреки че субстратът под покривния слой изчерпва хранителните вещества след 6-8 месеца поради интензивно усвояване на хранителни вещества и смяна на водата, ние можем да подобрим субстрата отново с корени и дървета за аквариум. Не е нужно да изхвърляте стария субстрат: след като го измиете и почистите, можете да го използвате повторно, като допълните торба с прясна почва.